Nem annyira édes, mint a megszokott fehércukor, vagy a mesterséges édesítők, de elég könnyű hozzászokni, és ha nem ragaszkodunk a bio-hoz, akkor árban sem olyan durva.
Itt van, hogy miért egészségesebb:
A nádcukor a trópusokon növő cukornádból készül, míg a fehércukor (legalábbis nálunk) általában cukorrépából. A lényegi különbség azonban nem ez, hanem a finomítás: a finomítás során ugyanis a növényből kinyert szirupból gyakorlatilag szinte színtiszta cukrot állítanak elő, és ez két negatív hatással jár: egyrészt elvész az a sok más értékes tápanyag, ami a növényi nedvben eredetileg még megtalálható. Itt fontos megemlítenünk, hogy a növényi nedv nem csupán egy keverék, hanem annak összetevői sok szempontból kiegészítik egymást: a nyers cukorszirupban például még megtalálhatóak azok a nyomelemek és vitaminok, amelyekre a szervezetnek ahhoz szüksége van, hogy magát a cukrot megeméssze. Ilyen például a kalcium és egyes B-vitaminok. Ha ezek nem jutnak be a szervezetbe a cukorral együtt, akkor a szervezet kénytelen ezeket saját „raktáraiból” elvonni, így eredményezi a finomított cukor fogyasztása pl. a fogszuvasodást vagy a csontritkulást. A szervezet mindkét esetben kalciumot von el onnan, ahonnan tud!
A finomított cukor másik káros jellemzője, hogy természetellenesen tömény, amire a szervezet nincs felkészülve. (A nyers cukorszirupban kb. 20% szénhidrát található, míg a fehércukor majdnem 100%-os tömény szénhidrát.) A fehércukor így komolyan leterheli a hasnyálmirigyet, ami a cukor lebontásához szükséges inzulint termeli. Ez előbb-utóbb a hasnyálmirigy kimerülését eredményezheti, ami viszont nem más, mint a cukorbetegség. Összegezve tehát a fehércukor fogyasztása számos negatív élettani hatással jár!
A finomítatlan nádcukor mindezekkel szemben megőrzi a növényi nedv értékes tápanyagait, így gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban. A fehércukorral szemben nem „lemerít”, hanem „feltölt”. Töménysége is megfelelő, így nem terheli le a hasnyálmirigyet, nem növeli tehát a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy értékes, természetes édesítőszernek tekinthető.
Fontos még megemlítenünk, hogy „barnacukor” néven sokszor melasszal színezett fehércukrot árulnak, ami viszont ugyanolyan egészségtelen, mint a fehércukor. A valóban egészségesebb alternatíva mindenképpen a finomítatlan nádcukor. Ennek számos fajtája kapható ma már az „aranybarnától” a mauritiusi-ig.
a cikk innen: viragcenter.hu
itt meg egy kis érdekesség, hogy hogy készül: kertvarazsmagazin.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése