2011. május 25., szerda

Házi rozsoskenyér

Bár nem öt perc, sokkal könnyebb kenyeret sütni, mint gondolnánk, ráadásul tök jó érzés majszolni a frissen sült serclit:)
(az se gond ám, ha nincs kenyérsütő, ezt én sima sütőben csináltam)
 Hozzávalók egy 75dkg-os kenyérhez:
- 3,5 dl víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál só
- 1 csomag szárított élesztő
- 20 dkg búzaliszt
- 20 dkg rozsliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés:
A szárított élesztőt keverjük el 1 dl langyos vízben, adjunk hozzá egy teáskanálnyi mézet is. Hagyjuk pihenni 5-10 percig. Kész a kovász!
Keverjük össze a hozzávalókat és a tésztát gyúrjuk dagasztásra alkalmas robotgéppel, vagy dagasszuk kézzel (ez azért jobb, mert a kezünk melege is segíti a kelési folyamatot, de elég hosszadalmas és fárasztó meló, mert, vagy 10 percig kell gyúrni).
Ha szép sima és könnyű a tésztánk, takarjuk le és tartsuk meleg helyen 2-3 órán át, közben néha gyúrjuk át, majd pihentessük újra.
A sütőt melegítsük elő maximális fokozaton, hogy a tészta pórusai összezáródjanak és jó ropogós legyen a kenyér héja. A tepsit lisztezzük ki, a megkelt tésztát formáljuk a kívánt alakra, rakjuk bele, majd itt is pihentessük 20-30 percet. Éles késsel keresztbe vágjunk bele néhány helyen, így egyenletesen jön majd fel a tészta sütéskor.
Tegyük a forró sütőbe, néhány percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentve a hőt légkeverésnél 200 fokon, gázsütőnél 4-5-ös fokozaton süssük készre. Időtartalom kb 40-50 perc, de sütés közben érdemes megkopogtatni, ha kong, akkor megsült belül is.
Végül rácsra téve kenjük át vízzel, majd hűtsük ki. Nyamm! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése