(az se gond ám, ha nincs kenyérsütő, ezt én sima sütőben csináltam)
Hozzávalók egy 75dkg-os kenyérhez:
- 3,5 dl víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál só
- 1 csomag szárított élesztő
- 20 dkg búzaliszt
- 20 dkg rozsliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés:
A szárított élesztőt keverjük el 1 dl langyos vízben, adjunk hozzá egy teáskanálnyi mézet is. Hagyjuk pihenni 5-10 percig. Kész a kovász!
Keverjük össze a hozzávalókat és a tésztát gyúrjuk dagasztásra alkalmas robotgéppel, vagy dagasszuk kézzel (ez azért jobb, mert a kezünk melege is segíti a kelési folyamatot, de elég hosszadalmas és fárasztó meló, mert, vagy 10 percig kell gyúrni).
Ha szép sima és könnyű a tésztánk, takarjuk le és tartsuk meleg helyen 2-3 órán át, közben néha gyúrjuk át, majd pihentessük újra.
A sütőt melegítsük elő maximális fokozaton, hogy a tészta pórusai összezáródjanak és jó ropogós legyen a

Tegyük a forró sütőbe, néhány percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentve a hőt légkeverésnél 200 fokon, gázsütőnél 4-5-ös fokozaton süssük készre. Időtartalom kb 40-50 perc, de sütés közben érdemes megkopogtatni, ha kong, akkor megsült belül is.
Végül rácsra téve kenjük át vízzel, majd hűtsük ki. Nyamm! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése