2011. május 25., szerda

Zabpehely

Hogy miért is érdemes belevenni a mindennapi étkezésbe, azon kívül, hogy finom? Mert jót teszünk vele a pocaknak:)

Napjainkban az emberi fogyasztásra termesztett és feldolgozott zabot megtisztítják külső héjától, de némi korpa marad a magon, ami jelentős rost és egyéb tápanyagot tartalmaz, majd darabolva vagy préselve zabpelyhet, őrölve zablisztet illetve zabkorpát készítenek belőle. A zabpehelyből legtöbbször kása készül, de nyersen is könnyen fogyasztható és emészthető. A zabpehely a reggeli müzlik leggyakoribb összetevője, de nagyobb élelmiszerüzletekben és bioboltokban nem jelent gondot a zabpehely és a zabkorpa beszerzése.

A zabpehely kevés kalóriát tartalmaz, viszont rost- fehérjetartalma magas, amely hozzájárul, hogy tartalmas és tápláló étel legyen. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1- vitamint, de számottevő B2-, B3-, B6- és K-vitamin tartalma is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben is.
A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással lehet az egészség megőrzésére, csökkenti a koleszterinszintet,  javíthatja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de kisgyermekek, kismamák, és idős emberek táplálásában játszhat kiemelkedő szerepet. Fogyasztható a már említett, ősi módon, zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, legnépszerűbbek a csokis és a gyömbéres kekszek, illetve főételek összetevője akár hús mellett, akár hús nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése