2010. augusztus 11., szerda

Friss saláta

Nyár van, a zöldségek nem műanyagok és az áruk is kifizethető, használjuk ezt ki: együnk sok friss salit! Köretnek húsokhoz, vagy csak magában, a variálási és fűszerezési lehetőségek végtelenek. Itt most álljon az egyik egyszerű kedvencem

Hozzávalók:
-1 db fejes saláta
-2-3 db paradicsom
-1 kis lilahagyma
-1 tv paprika
-1/2 kígyóuborka
-só
-2-3 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:
A salátát jól megmossuk (érdemes levelenként) - a csúnyább leveleket a teknősöknek adjuk:) - majd beletépkedjük egy mély tálba. A többi hozzávalót megmossuk, felkockázzuk, a hagymát pucoljuk, karikára vágjuk, az egészet beletesszük a tálba, sózzuk, meglocsoljuk egy kis olívával, jól összeforgatjuk, és már ehető is!

Ízlés szerint lehet fűszerezni (pl: bazsalikom, oregánó, bors), más zöldségeket beletenni (pl: kaliforniai paprika, póréhagyma, stb).

2010. augusztus 10., kedd

Zöldségnyárs pulykacombbal

Grillezéshez a kertben, vagy egy teflonban is könnyen összedobható, jólkinéző finomság, ízlés szerint változtatható összetevőkkel. Ha nincs kedvünk a nyárssal vacakolni, simán ki is lehet sütni az egészet, pár csepp olívával egy serpenyőben. (A husit ér kihagyni belőle, úgy is ötös)

Hozzávalók:
-kb 10 dkg pulykacomb fejenként
-1 fej lilahagyma
-2-3 szem csiperkegomba
-1 közepes cukkini
-1 kaliforniai paprika
-1 csemegekukorica
-só
-bors
-kakukkfű
-egész rozmaring
-olívaolaj
-nyárs

Elkészítés:
A húst megmossuk, felkockázzuk, a zsíros részt levágjuk és a földön könyörgő macskának/kutyának adjuk (ha nincs ilyen, akkor akár ki is dobhatjuk). A felkockázott pulykát besózzuk, fűszerezzük, olívával meglocsoljuk.

A zöldségeket nagyobb darabokra kockázzuk, majd a hússal együtt tetszés szerinti sorrendben a nyársra húzgáljuk. Grillen vagy serpenyőben kis olívával, rendszeresen forgatva kisütjük

2010. augusztus 9., hétfő

Tejszínes őszibarackleves málnával


Hűsítő nyári finomság azoknak, akik szeretik többféleképpen értelmezni a gyümölcsleves fogalmát :)

Hozzávalók:
-1 kg őszibarack
-10 dkg málna
-1/2 citrom
-nádcukor
-1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
-1/2 kávéskanál őrült fahéj
-1 dl főzőtejszín
-2 púpos kávéskanál kukoricakeményítő

Elkészítés:
A barackot meghámozzunk, mossuk, gerezdekre vágjuk, majd feltesszük főni egy lábosba. Ízlés szerint cukrozzuk, fűszerezzük, kicsi citromot facsarunk rá. Mikor forrni kezd, felöntjük vízzel, hogy ellepje, ízesítjük.

Ha felforrt, levesszük a tűzről, egy tálba kivesszük kb a harmadát a barackszeleteknek, a többit a lével összeturmixoljuk.

Visszatesszük főni, beleöntjük a tejszínt, majd besűrítjük kukoricakeményítővel (1 deci hideg vízben elkeverünk 2 púpos kávéskanál keményítőt, aztán folyamatosan kevergetve beleöntjük a levesbe).

Beletesszük a félretett barackot, a megmosott málnát, és egyet rottyantunk rajta. Lehűtve tálaljuk.

Szezámos / köményes / sajtos rúd

Vendégségbe vinni, rágcsálni sör vagy fröccs mellé

Hozzávalók:
- 25 dkg fehérliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
-25 dkg margarin
-1 csomag sütőpor
-2 tojás (1 bele, 1 lekenni)
-2 kávéskanál só
-2 dl tejföl
Díszítés: -őrölt kömény / -szezámmag /-reszelt sajt

Elkészítés:
Margarint megolvasztjuk, rugalmas tésztává gyúrjuk a hozzávalókkal. Állni hagyjuk 1 órát. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk köménnyel / szezámmaggal / sajttal, derelyevágóval felvágjuk, majd kikent tepsibe pakoljuk. Előmelegített sütőben hőlégkeverésnél 175 fokon, alsó-felső sütésnél 190 fokon, gázsütőben 3-4-es fokozaton pirosra sütjük.

Mozsár

Nemrég felfedeztük mi is, hogy a frissen őrült fűszereknek sokkal áthatóbb az aromája. Tényleg érdemes egy kis mozsarat beszerezni és főzéskor rászánni azt a pár percet, mert megéri. (és még az is ad egy kis pluszt, ha nem zúzzuk porrá az alapanyagunkat, hanem kicsit darabosra hagyjuk)

Márványsajtkrém

Gyorsan kész, és ezerszer finomabb a boltban kapható cuccoknál

Hozzávalók:
-10 dkg natúr sajtkrém
-2-3 dkg márványsajt
-1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olivaolaj
-só
-bors

Elkészítés:
A sajtkrémet keverjük simára a tört márványsajttal, reszelt fokhagymával, olivaolajjal, fűszerekkel

Zabpelyhes cookies

Ez egy egyszerű, ronda, de finom 'bögrés' süti, ami nem terheli túl a gyomrot, de azért mértékkel:) Először is, fogjunk egy 2,5dl-es börgét..

Hozzávalók:
-20 dkg margarin
-1 bögre nádcukor vagy barnacukor (lehet mézzel is)
-1,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
-1,5 bögre teljes kiőrlésű zabpehely
-2 tojás
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-50-100g étcsoki durvára vágva
-1/2 kávéskanál fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
-min. 12 dkg aszalt gyümölcs
-egy marék durvára vágott dió

Elkészítés:
Margarint megolvasztjuk, összekeverjük a hozzávalókat, majd kikent tepsibe diónyi darabokat kanalazunk (szétfolyik, úgyhogy mindnek kb féltenyérnyi helyet kell hagyni). 180 fokon kisütjük, és KÉÉSZ!:)