2010. szeptember 12., vasárnap

Spenótos lasagne

A másik favorit zöldségem a spenót, amiről szomorú módon a legtöbb ember azt hiszi, hogy csak főzeléknek lehet elkészíteni, pedig megszámlálhatatlan a felhasználási lehetősége. Még több spenótos recept itt .

Hozzávalók:
-lasagne tészta
-50 dkg spenót
-50 dkg túró (én fele-fele juhtúróval szoktam csinálni, úgy még tutibb;) 
-20 dkg sajt
-szerecsendió
-só
-bors 


Elkészítés:
A lasagne tésztákat mártsuk bele pár percre lobogó vízbe, hogy a tészták kellőképpen megpuhuljanak, így nem fognak keményre száradni a sütés közben.
A spenótlevelek szárait tépkedjük le, alaposan mossuk át őket, majd tegyük fel forró vízbe főni 4-5 percen át. 
Ha a spenótlevelek kellőképpen összefonnyadtak, szűrjük le őket és keverjük össze az elmorzsolt túróval. Fűszerezzük: val, borssal, szerecsendióval.
Tűzálló edényben rétegezzük a lasagne tésztákat, a rétegek közé a spenótos tölteléket tegyük. A lasagne tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, majd közepes hőfökon tegyük a sütőbe, amíg a sajt meg nem pirul. Sütés után kockára vágva tálalható.

Bulgur

A bulgur a kedvenc köretem lett az utóbbi időben, mert gyorsabban elkészül, mint a rizs vagy krumpli, a tápértéke ugyanaz, ráadásul fincsi is nagyon.

Elkészítése egyszerű: kicsit átmossuk, majd felöntjük kétszer annyi vízzel, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük és kb 15-20 percig főzzük, amíg meg nem puhul. Úgy is szoktam, ha pörköltöt csinálok, hogy mikor már majdnem kész, beleöntöm a bulgurt, vizet hozzá és így tök jól átveszi a kaja ízét.

Itt egy kis okosság a Wikipédiáról:
A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet.
A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.

Még annyit hozzátennék, hogy ilyen keleti-boltokban kapható kimérve (pl a bocskai úti piacon), plusz szinte minden szupermarketben a bio részen (de így drágább), és ha nem kását akartok belőle, akkor mindenképp a nagyobb szeműt válasszátok. Remélem ízlik majd!:)

Csőben sült vajas kukorica

Egy tipp, ha unjuk a  főtt kukoricát:)

Hozzávalók:
-Csöves kukorica
-vaj
-só

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a kukoricát, vajazzuk, sózzuk, majd jól tekerjük be alufóliába, hogy a lé ne tudjon kifolyni. Tegyük az így előkészített kukoricákat egy tepsibe, süssük kb fél órát 160 fokon.

Currys karfiolleves

Jó kis krémleves a hűvös napokra

Hozzávalók:
-1/2 fej karfiol (kb.40dkg)
-1db szétfővő fajta burgonya
-6,5dl vízben feloldott 1 zöldségleveskocka
-1 csapott evőkanál currypor
-1/2 csomó snidling
-2-3 evőkanál tökmag
-6 evőkanál főzőtejszín

Elkészítés:
A karfiolt alaposan megmossuk, rózsáira szedjük. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, majd a karfiollal és a zöldséglevessel felforraljuk, sóval, curryporral ízesítjük, lefedve, közepes lángon puhára főzzük.
A snidlinget megmossuk, apróra vágjuk, a tökmagot egy  serpenyőben zsiradék nélkül , közepes lángon, kevergetve addig pirítjuk, míg illatos nem lesz.
A levest leturmixoljuk, beleöntjük a tejszínt, ha kell sózzuk.
Tálalásnál tökmagot és snidlinget szórunk a tetejére.

Kőrözött

Gondolom mindenki ismeri, de én azért elmondom, hogy készül nálunk:)

Hozzávalók:
-25 dkg juhtúró
-1 kis fej hagyma
-5dkg margarin
-pirospaprika
-őrölt kömény
(-só)

Elkészítés:
Hagymát apróra vágjuk, margarint megolvasztjuk, mindent összekeverünk, ízlés szerint paprikázzuk, köményezzük (ha kell sózzuk, de ezt én nem szoktam, mert a juhtúró elég sós magában)

Csokikenyér

Kedvencem, gyorsan összedobható, nem túl light-os, de annál finomabb sütike

Hozzávalók:
-4 db tojás
-10dkg margarin
-20dkg cukor
-7dkg rétesliszt
-csapott kávéskanál sütőpor
-5dkg kakaópor
-5dkg durvára vágott dió
-5 dkg durvára vágott étcsoki
-őzgerinc sütőforma

Elkészítés:
 Tojássárgákat összekeverjük a többi összetevővel, a fehérjét habbá verjük, majd óvatosan belelapátoljuk a kakaós masszába és kézzel összeforgatjuk. Az őzgerinc formát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát, majd 180 fokon készre sütjük (közben lehet szurkálni, pl hústűvel és akkor van kész, ha a tű már nem szottyos)