A bulgur a kedvenc köretem lett az utóbbi időben, mert gyorsabban elkészül, mint a rizs vagy krumpli, a tápértéke ugyanaz, ráadásul fincsi is nagyon.
Elkészítése egyszerű: kicsit átmossuk, majd felöntjük kétszer annyi vízzel, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük és kb 15-20 percig főzzük, amíg meg nem puhul. Úgy is szoktam, ha pörköltöt csinálok, hogy mikor már majdnem kész, beleöntöm a bulgurt, vizet hozzá és így tök jól átveszi a kaja ízét.
Itt egy kis okosság a Wikipédiáról:
A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet.
A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.
Még annyit hozzátennék, hogy ilyen keleti-boltokban kapható kimérve (pl a bocskai úti piacon), plusz szinte minden szupermarketben a bio részen (de így drágább), és ha nem kását akartok belőle, akkor mindenképp a nagyobb szeműt válasszátok. Remélem ízlik majd!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése