2010. augusztus 18., szerda

Rebarbara leves


A rebarbara egy nagyon vicces növény, merthogy zöldség, viszont gyümölcsként használjuk. Én személy szerint most főztem először belőle és elég fincsi lett.
Amit még tudni kell róla, hogy csak a szárát fogyasztjuk, de azt sem nagy mennyiségben, mert magas az oxálsav tartalma, ami vesekövet
okoz.
Remélem azért nem ijesztettem el senkit, lényeg, hogy nem szabad minden nap két pofára zabálni és akkor no para:)

Hozzávalók:

-
5-6 szép rebarbaraszár
-nádcukor ízlés szerint(elég sok kell bele, mert savanyú zöldség ez)
-1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
-1/2 kávéskanál őrölt fahéj

-1 csomag főzős vaníliapudingpor
-
1dl tej

Elkészítés:  
A rebarbara szárát (levélnyelet) vékonyan lehántjuk és hüvelyknyi darabokra vágjuk. Cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel pár percig főzzük, majd felöntjük kb egy liter vízzel és puhára főzzük.
A vaníliapudingport 1dl hideg tejben feloldjuk, aztán folyamatosan kevergetve beleöntjük a levesbe. Kevergetve főzzük, amíg elég jó az állaga. Lehűtve tálaljuk.

Tejszínes laskagombaleves

Néha találok a zöldségesünknél laskagombát, ilyenkor lecsapok rá, és jól levest főzök belőle:)
(Ha nincs laska, ne szomorkodjunk, csiperkéből is kiváló)

Hozzávalók:
-kb 30 dkg friss laskagomba
-1 fej hagyma
- 1/2 dl tejszín
-2-3 evőkanál olívaolaj
-só
-ételízesítő
-bors
-kukoricakeményítő
-1/2 csomag petrezselyem

Elkészítés:
A gombát jól megmossuk, csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, kis olívaolajon megdinszteljük. Rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, pár percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel.
Készre főzzük, beleöntjük a tejszínt, majd besűrítjük kukoricakeményítővel (1 deci hideg vízben elkeverünk 2 púpos kávéskanál keményítőt, aztán folyamatosan kevergetve beleöntjük a levesbe).
Kevergetve felforraljuk, majd beleszórjuk a felvágott petrezselymet.