2011. május 25., szerda

Barnarizs

A barnarizs képviseli a legharmonikusabb, legkiegyensúlyozottabb élelmiszerünket. A legkönnyebben emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Az emberiség jelentős része, keleten évezredek óta ezen a gabonafélén él. De csak a hántolatlan, barnarizs formájában értékes a rizs, csak így jelent igazi táplálékot. Fehérrizs előállítása során lehántolják az egész rizsszemet, mely során külső burkát eltávolítják, megfosztva a rizst a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és a rostoktól; így egy üres kalóriaforrássá válik.
A barnarizs élettani hatásai:
- jó hatással van fogyasztása keringési, emésztési bántalmak esetén
- kimerültség, fokozott stressz esetén
- magas vérnyomás csökkentésére
- hasmenés ellen, magas láz esetén
- jótékony hatást gyakorol az egész bélcsatornára, nyugtatja és tisztítja
- bőrbetegségeknél, hajhullás esetén is érdemes fogyasztani.
- nem hízlal, jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre
- segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést
- méregtelenít, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből
- az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol
Értékes B vitaminok vannak héjrétegében. Ezenkívül tartalmaz fehérjét, rostot, cinket, folsavat, E- és B vitamint, kalciumot.
Elkészítés:
Elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. 
Ajánlatos beáztatni 8-12 órára, így hamarabb elkészül, puhább, élvezhetőbb lesz. Ha nem áztatjuk, akkor 2,5 – szeres mennyiségű vízzel főzzük 45 percig, maximum 1 óráig. Kis sóval fűszerezzük.
Lehet kapni gyorsfőzésű barnarizst is, ez esetben a rizsszemeket egy speciális eljárással feltárják (bemetszik), ennek köszönhetően a főzési idő lerövidül, míg a rizs tápanyagokban gazdag ezüst hártyája megmarad. Ez esetben a főzési idő 15-20 perc, kétszeres mennyiségű vízben.
Ajánlott fűszerek hozzá: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű 
(infók innen: bionivo.com )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése