2013. március 15., péntek

Mekkora adagot számoljunk egy főre?

Sokszor gondban vagyok, mikor vendégek jönnek, hogy miből mennyit főzzek, úgyhogy most itt a segítség. (a mennyiségek felnőttekre vonatkoznak, egy főre):

Kész ételek:
- leves 3 dl
- leves főételnek 4-5 dl
- főzelék 2,5 dl
- mártás 1-1,5 dl

Hüvelyesek:
- száraz hüvelyes főzeléknek 10 dkg
- száraz hüvelyes levesnek 5 dkg

Tészta, krumpli:
- száraztészta főételnek 10-15 dkg
- száraztészta levesbetétnek 1 dkg
- krumpli (köretnek) 20-25 dkg

Zöldség:
- zöldség (köret) 15-20 dkg
- zöldség (főzelék) 25 dkg
- zöldség (levesbe) 8-15 dkg

Rizs:
- rizs, tarhonya (köret) 10 dkg
- rizs levesbetétnek 2 dkg

Húsfélék:
- hús (csont nélkül) 12-20 dkg
- hús (csontos) 18-25 dkg
- hús gulyásnak, fasírtnak 8-12 dkg
- csirke, tyúk (tisztított, csontos) 25-35 dkg
- kacsa, liba (tisztított, csontos) 25-40 dkg
- hal (tisztított) 20-30 dkg
- kolbász, hurka 20-25 dkg

(forrás: 
http://www.recept1x1.hu/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése