Legújabb felfedezésem, gyorsan elkészíthető, omlós, variálható, szóval tökéletes. Annyi a hibája, hogy sütés után el kell rejteni, mert nem lehet abbahagyni. :)
Hozzávalók:
- 5 dkg tönkölyliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 15 dkg zabpehely (kis szemű)
- 15 dkg margarin (vagy vaj)
- 8 dkg nádcukor
- 1 ek tejföl
- 1 kk szódabikarbóna
ami még mehet bele ízlés szerint, de ne mind egyszerre:
- fahéj
- aszalt gyümölcs
- apróra vágott csoki
- kókuszreszelék
- vaníliás cukor
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz alapanyagokat, majd tegyük bele az olvasztott margarint/vajat és a tejfölt. Gyúrjuk készre, nyújtsuk, szaggassuk, majd 180 fokos tepsiben 5-10 perc alatt süssük ki.
2014. július 22., kedd
2014. május 15., csütörtök
Bögrés mákos
Ezt a megarfinom és szuperegyszerű receptet Mercitől kaptam. Darált dióval is érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
(a bögre kb 2,5dl-t jelent)
(a bögre kb 2,5dl-t jelent)
- 1 bögre liszt (fele lehet teljes kiőrlésű)
- 1 bögre cukor
- 1 bögre darált mák
- 1 kk. sütőpor
- 1 bögre tej
- 1 db tojás
- 50 ml olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük össze, majd öntsük sütőpapírral bélelt 20 x 20-as tepsibe.
170 fok-on (légkeverés) előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.
2014. május 14., szerda
Túrós pogácsa
Ha menők szeretnénk lenni a vendégségben, ilyet érdemes vinni ;)
Hozzávalók ( kb. 1,5 kg-hoz):
- 1/2 kg liszt
- 1/2 kg tehéntúró
- 1/2 kg olvasztott margarin
- 2 db tojás ( tésztába csak a sárgája)
- 1 csomag élesztő por (30 g normál élesztő)
- 20 g só
Elkészítés:
Az összetevőket jól gyúrjuk össze, takarjuk le, majd pihentessük hűtőben 20 percig.
Jó alaposan gyúrjuk át, majd nyújtsuk ujjnyi vastagra. Szaggassuk ki, lehetőleg kicsikre (ez több idő, de sokkal jobban esik a falatnyi pogi :)), tegyük tepsibe, és kenjük meg a tojásokból megmaradt fehérjével.
Előmelegített sütőben 200 C-on (hőlégkeveréssel kb. 170 C) süssük szép világosbarnára.
Hozzávalók ( kb. 1,5 kg-hoz):
- 1/2 kg liszt
- 1/2 kg tehéntúró
- 1/2 kg olvasztott margarin
- 2 db tojás ( tésztába csak a sárgája)
- 1 csomag élesztő por (30 g normál élesztő)
- 20 g só
Elkészítés:
Az összetevőket jól gyúrjuk össze, takarjuk le, majd pihentessük hűtőben 20 percig.
Jó alaposan gyúrjuk át, majd nyújtsuk ujjnyi vastagra. Szaggassuk ki, lehetőleg kicsikre (ez több idő, de sokkal jobban esik a falatnyi pogi :)), tegyük tepsibe, és kenjük meg a tojásokból megmaradt fehérjével.
Előmelegített sütőben 200 C-on (hőlégkeveréssel kb. 170 C) süssük szép világosbarnára.
2013. március 18., hétfő
Brokkolikrémleves
Egyszerű elkészíteni, és nagyon fincsi :)
Hozzávalók:
- 1/2 kg brokkoli (lehet fagyasztott is)
- 1 dl főzőtejszín
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 db közepes krumpli
- só
- 1 teáskanál olívaolaj
- reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A brokkolit mossuk meg, vágjuk fel, tegyük hozzá a megpucolt, felkockázott burgonyát, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Reszeljük bele a fokhagymát, majd sózzuk. Ha megfőtt, botmixerrel pépesítsük. Öntsük bele a tejszínt és az olívaolajat, forraljuk fel és kész is. Ha nem találjuk elég sűrűnek, használjunk keményítőt ( fél dl hideg víz, bele 1 evőkanál kukoricakeményítő, csomómentesre kever, majd folyamatos keverés mellett bele a levesbe ).
Tálaláskor reszeljünk sajtot a tetejére, esetleg tegyünk bele pirított zsemlekockát, vagy fokhagymás-sajtos pirítóst.
Hozzávalók:
- 1/2 kg brokkoli (lehet fagyasztott is)
- 1 dl főzőtejszín
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 db közepes krumpli
- só
- 1 teáskanál olívaolaj
- reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A brokkolit mossuk meg, vágjuk fel, tegyük hozzá a megpucolt, felkockázott burgonyát, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Reszeljük bele a fokhagymát, majd sózzuk. Ha megfőtt, botmixerrel pépesítsük. Öntsük bele a tejszínt és az olívaolajat, forraljuk fel és kész is. Ha nem találjuk elég sűrűnek, használjunk keményítőt ( fél dl hideg víz, bele 1 evőkanál kukoricakeményítő, csomómentesre kever, majd folyamatos keverés mellett bele a levesbe ).
Tálaláskor reszeljünk sajtot a tetejére, esetleg tegyünk bele pirított zsemlekockát, vagy fokhagymás-sajtos pirítóst.
2013. március 17., vasárnap
Vargabéles
Nagyon,
nagyon laktató finomság, max leves mellé érdemes, különben nem fog elfogyni :)
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 30 dkg finommetélt
- 50 dkg félzsíros tehéntúró
- 4 db tojás
- 10 dkg sütőmargarin
- 20 dkg porcukor
- 3 dkg mazsola (aki szereti, én nem szoktam rakni bele)
- 5 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
Főzzük meg a finommetéltet. Ha kész, keverjük össze az áttört túróval, a tojások sárgájával, vaníliás cukorral, a porcukor háromnegyedével, tejföllel, reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatos keverés mellett adjuk a masszához.
Egy magas szélű tepsit kenjünk ki margarinnal, béleljük ki a leveles tészta felével, terítsük bele a tölteléket, majd fedjük be a leveles tészta másik felével és kenjük meg margarinnal a tetejét. Be a sütőbe és 150-170 fokon süssük pirosra. Nagy kockára vágva, a maradék porcukorral megszórva tálaljuk.
Görög muffin
Sós muffin, vendégségbe, sörkorcsolyának, film mellé.:)
Hozzávalók (20 darabhoz):
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű graham liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 dl olívaolaj
- 2,5 dkg vaj/margarin
- 2 tojás
- 1 pohár joghurt/kefír
- 15 dkg fetasajt
- 15 db olajbogyó
- fűszerek: 1-1 mokkáskanál őrölt bors, bazsalikom, oregano, kakukkfű
Elkészítés:
Keverjük el a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, fűszerekkel. Egy másik tálban keverjük habosra az olvasztott vajat, olajat, a tojásokat, tegyük bele a felkockázott sajtot, felkarikázott olajbogyót és a joghurtot. Óvatosan forgassuk össze a két masszát, majd töltsük muffinsütőbe és süssük készre 200 fokon 20-25 percig.
Hozzávalók (20 darabhoz):
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű graham liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 dl olívaolaj
- 2,5 dkg vaj/margarin
- 2 tojás
- 1 pohár joghurt/kefír
- 15 dkg fetasajt
- 15 db olajbogyó
- fűszerek: 1-1 mokkáskanál őrölt bors, bazsalikom, oregano, kakukkfű
Elkészítés:
Keverjük el a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, fűszerekkel. Egy másik tálban keverjük habosra az olvasztott vajat, olajat, a tojásokat, tegyük bele a felkockázott sajtot, felkarikázott olajbogyót és a joghurtot. Óvatosan forgassuk össze a két masszát, majd töltsük muffinsütőbe és süssük készre 200 fokon 20-25 percig.
2013. március 16., szombat
Spenótos, túrós rakott krumpli füstölt sajttal
A hagyományos rakott krumplihoz nincs sok köze ennek az ételnek, max, hogy krumpli van benne. Viszont cserébe gyorsabban el lehet készíteni, és spenót is van benne! Nyamm :p
Hozzávalók:
- 80 dkg krumpli
- 1/2 kg spenót (én fagyasztottat szoktam, abból is az egész darabosat)
- 5 gerezd fokhagyma
- 25 dkg túró
- 2 dl tejföl
- só, bors, őrölt kömény, petrezselyem, zöld fűszerek
- 0,7 dl főzőtejszín
- 2,5 dkg vaj
- 15-20 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
A krumplit héjában tegyük fel főni sós vízben. Fokhagymás vajon pároljuk meg a spenótot, ha kész, tegyük hozzá a túrót, tejfölt, tejszínt, fűszereket és jól keverjük össze. Mikor megfőtt a krumpli, pucoljuk meg és vágjuk karikára. Vajazzunk/olajozzunk ki egy hőálló tálat, majd tegyünk bele egy réteg krumplit, rá a spenótos cuccot, majd megint a krumplit, spenótot, és így tovább. A tetejét szórjuk meg füstölt sajttal, az egészet be a sütőbe, süssük 180 fokon, amíg a sajt meg nem barnul (kb 10-15 perc).
Hozzávalók:
- 80 dkg krumpli
- 1/2 kg spenót (én fagyasztottat szoktam, abból is az egész darabosat)
- 5 gerezd fokhagyma
- 25 dkg túró
- 2 dl tejföl
- só, bors, őrölt kömény, petrezselyem, zöld fűszerek
- 0,7 dl főzőtejszín
- 2,5 dkg vaj
- 15-20 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
A krumplit héjában tegyük fel főni sós vízben. Fokhagymás vajon pároljuk meg a spenótot, ha kész, tegyük hozzá a túrót, tejfölt, tejszínt, fűszereket és jól keverjük össze. Mikor megfőtt a krumpli, pucoljuk meg és vágjuk karikára. Vajazzunk/olajozzunk ki egy hőálló tálat, majd tegyünk bele egy réteg krumplit, rá a spenótos cuccot, majd megint a krumplit, spenótot, és így tovább. A tetejét szórjuk meg füstölt sajttal, az egészet be a sütőbe, süssük 180 fokon, amíg a sajt meg nem barnul (kb 10-15 perc).
2013. március 15., péntek
Spárga
A spárga nagyon egészséges és finom zöldség, de
sokáig én sem mertem venni , mert az első élmény kudarc volt (nem jól pucoltam
meg..). Itt egy kis segítség, hogy hogy fogjunk neki, meg egyáltalán mi is az a SPÁRGA :)
A
spárga számunkra izgalmas, ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. Magyarországon ebből általában két fajta
kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a
zöld pedig olyan fajta, ami viszont már a föld felett növekszik.
Spárgaszezonban előfordul, hogy napjában kétszer is szüretelhetőek a
sípok. A spárga
kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont
magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.
Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a sípokat egy pohár vízbe állítani, így jobban bírják.
Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a sípokat egy pohár vízbe állítani, így jobban bírják.
A spárga konyhai előkészítése
a következő lépésekből áll: a
szár alját visszavágjuk, érezhető, hogy meddig tart az úgynevezett fás
rész. A síp többi részét - a fej kivételével –meghámozzuk. Ezt
lehet késsel vagy egy jobb hámozóval is, a lényeg, hogy legyünk alaposak: ezen
a műveleten múlik, hogy élvezetes ebédünk lesz-e. Az esetlegesen el nem
távolított külső rétegre még fény derülhet, ha a spárgasípot több darabra vágjuk.
Némi gyakorlattal az ember már könnyedén meg tudja pucolni a sípokat.
Aki mégis tart a spárga
előkészítésétől, annak javaslom, hogy kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás.
(forrás: http://www.mindmegette.hu )
Répatorta
Hozzávalók:
torta:
- 20 dkg liszt
- 35 dkg apróra vágott dió
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet só
- 0,5 dl növényi olaj
- 40 dkg cukor
- 4 db tojás
- 40 dkg reszelt sárgarépa
máz:
- 3 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztet, diót, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és a sót összekeverjük egy tálban, egy másikban pedig az olajat, cukrot, majd a sárgarépát. Összeöntjük a két tál tartalmát, nagyjából átkeverjük és kibélelt sütőformába öntjük. 180 fokon kb egy órát sütjük. Elkészítjük a mázat: vaj, mascarpone, porcukor homogénre keverve. Ha kihűlt a süti, rákenjük a mázat, majd ízlés szerint díszítjük.
Túrótallérok
Nagyon finom, és laktató édesség. Magában, vagy második fogásnak is kiváló.
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 15 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 1 bő csipet só
- 4 dkg vaníliás cukor
- 4 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A túrót törjük össze, majd a liszttel, cukrokkal, sóval, citromhéjjal, tojással keverjük homogénre. Hagyjuk negyed órát állni.
Olvasszuk fel a vaj felét egy serpenyőben. A tésztából formáljunk gombócokat vizes kézzel, amiket utána lapítsunk korongokká, és süssük barnára a sercegő vajban, közepes lángon. Ha kb a fele kisült, dobjuk rá a vaj másik felét, és folytassuk a sütögetést. Ha kisült, tejföllel, porcukorral nagyon fincsi:)
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 15 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 1 bő csipet só
- 4 dkg vaníliás cukor
- 4 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A túrót törjük össze, majd a liszttel, cukrokkal, sóval, citromhéjjal, tojással keverjük homogénre. Hagyjuk negyed órát állni.
Olvasszuk fel a vaj felét egy serpenyőben. A tésztából formáljunk gombócokat vizes kézzel, amiket utána lapítsunk korongokká, és süssük barnára a sercegő vajban, közepes lángon. Ha kb a fele kisült, dobjuk rá a vaj másik felét, és folytassuk a sütögetést. Ha kisült, tejföllel, porcukorral nagyon fincsi:)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)