2013. március 16., szombat

Spenótos, túrós rakott krumpli füstölt sajttal

A hagyományos rakott krumplihoz nincs sok köze ennek az ételnek, max, hogy krumpli van benne. Viszont cserébe gyorsabban el lehet készíteni, és spenót is van benne! Nyamm :p

Hozzávalók:
- 80 dkg krumpli
- 1/2 kg spenót (én fagyasztottat szoktam, abból is az egész darabosat)
- 5 gerezd fokhagyma
- 25 dkg túró
- 2 dl tejföl
- só, bors, őrölt kömény, petrezselyem, zöld fűszerek
- 0,7 dl főzőtejszín
- 2,5 dkg vaj
- 15-20 dkg füstölt sajt

Elkészítés:
A krumplit héjában tegyük fel főni sós vízben. Fokhagymás vajon pároljuk meg a spenótot, ha kész, tegyük hozzá a túrót, tejfölt, tejszínt, fűszereket és jól keverjük össze. Mikor megfőtt a krumpli, pucoljuk meg és vágjuk karikára. Vajazzunk/olajozzunk ki egy hőálló tálat, majd tegyünk bele egy réteg krumplit, rá a spenótos cuccot, majd megint a krumplit, spenótot, és  így tovább. A tetejét szórjuk meg füstölt sajttal, az egészet be a sütőbe, süssük 180 fokon, amíg a sajt meg nem barnul (kb 10-15 perc).

2013. március 15., péntek

Spárga


A spárga nagyon egészséges és finom zöldség, de sokáig én sem mertem venni , mert az első élmény kudarc volt (nem jól pucoltam meg..). Itt egy kis segítség, hogy hogy fogjunk neki, meg egyáltalán mi is az a SPÁRGA :)

A spárga számunkra izgalmas, ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. Magyarországon ebből általában két fajta kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld pedig olyan fajta, ami viszont már a föld felett növekszik. Spárgaszezonban előfordul, hogy napjában kétszer is szüretelhetőek a sípok. A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.

Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a sípokat egy pohár vízbe állítani, így jobban bírják. 
A spárga konyhai előkészítése a következő lépésekből áll: a szár alját visszavágjuk, érezhető, hogy meddig tart az úgynevezett fás rész. A síp többi részét - a fej kivételével –meghámozzuk. Ezt lehet késsel vagy egy jobb hámozóval is, a lényeg, hogy legyünk alaposak: ezen a műveleten múlik, hogy élvezetes ebédünk lesz-e. Az esetlegesen el nem távolított külső rétegre még fény derülhet, ha a spárgasípot több darabra vágjuk. Némi gyakorlattal az ember már könnyedén meg tudja pucolni a sípokat. 
Aki mégis tart a spárga előkészítésétől, annak javaslom, hogy kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás. 


Répatorta


Ez a legkedvencebb sütim/tortám, és nem véletlenül:)

Hozzávalók:
torta:
- 20 dkg liszt
- 35 dkg apróra vágott dió
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet só
- 0,5 dl növényi olaj
- 40 dkg cukor
- 4 db tojás
- 40 dkg reszelt sárgarépa
máz:
- 3 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor

Elkészítés:
A lisztet, diót, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és a sót összekeverjük egy tálban, egy másikban pedig az olajat, cukrot, majd a sárgarépát. Összeöntjük a két tál tartalmát, nagyjából átkeverjük és kibélelt sütőformába öntjük. 180 fokon kb egy órát sütjük. Elkészítjük a mázat: vaj, mascarpone, porcukor homogénre keverve. Ha kihűlt a süti, rákenjük a mázat, majd ízlés szerint díszítjük.

Túrótallérok

Nagyon finom, és laktató édesség. Magában, vagy második fogásnak is kiváló.

Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 15 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 1 bő csipet só
- 4 dkg vaníliás cukor
- 4 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 5 dkg vaj



Elkészítés:
A túrót törjük össze, majd a liszttel, cukrokkal, sóval, citromhéjjal, tojással keverjük homogénre. Hagyjuk negyed órát állni.
Olvasszuk fel a vaj felét egy serpenyőben. A tésztából formáljunk gombócokat vizes kézzel,  amiket utána lapítsunk korongokká, és süssük barnára a sercegő vajban, közepes lángon. Ha kb a fele kisült, dobjuk rá a vaj másik felét, és folytassuk a sütögetést. Ha kisült, tejföllel, porcukorral nagyon fincsi:)

Mekkora adagot számoljunk egy főre?

Sokszor gondban vagyok, mikor vendégek jönnek, hogy miből mennyit főzzek, úgyhogy most itt a segítség. (a mennyiségek felnőttekre vonatkoznak, egy főre):

Kész ételek:
- leves 3 dl
- leves főételnek 4-5 dl
- főzelék 2,5 dl
- mártás 1-1,5 dl

Hüvelyesek:
- száraz hüvelyes főzeléknek 10 dkg
- száraz hüvelyes levesnek 5 dkg

Tészta, krumpli:
- száraztészta főételnek 10-15 dkg
- száraztészta levesbetétnek 1 dkg
- krumpli (köretnek) 20-25 dkg

Zöldség:
- zöldség (köret) 15-20 dkg
- zöldség (főzelék) 25 dkg
- zöldség (levesbe) 8-15 dkg

Rizs:
- rizs, tarhonya (köret) 10 dkg
- rizs levesbetétnek 2 dkg

Húsfélék:
- hús (csont nélkül) 12-20 dkg
- hús (csontos) 18-25 dkg
- hús gulyásnak, fasírtnak 8-12 dkg
- csirke, tyúk (tisztított, csontos) 25-35 dkg
- kacsa, liba (tisztított, csontos) 25-40 dkg
- hal (tisztított) 20-30 dkg
- kolbász, hurka 20-25 dkg

(forrás: 
http://www.recept1x1.hu/)

Mézeskali

Ez nem a leggyorsabb és legkönnyebben elkészíthető süti, de karácsonykor nincs is ennél jobb:)

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 30 dkg cukor
- 25-30 dkg méz
- 20 dkg olvasztott margarin
- 2 tojás
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- mézeskalács fűszerkeverék

díszítéshez:-10-20 dkg porcukor

- citromlé

Elkészítés:
Összekeverjük az összetevőket, és annyi vizet teszünk hozzá, amennyitől jól gyúrható tésztát kapunk. Állni hagyjuk (akár egy éjszakát is lehet). Kinyújtjuk, formákat vágunk, vajazott tepsibe sorakoztatjuk, majd a tetejüket megkenjük tojással, hogy szép fényesek legyenek. Előmelegített 180-200 fokos sütőben kisütjük.
Ha kihűlt, a porcukorral összekevert citromlével díszítjük (ne legyen túl híg, mert lefolyik, és a dermedéséhez elég sok idő kell).

Kekszbundás csirkemell

Ha vendégek jönnek, és gyorsan kell valami különlegesség, vagy ha megkívánjuk a rántott húst, de nincs kedvünk vacakolni.

Hozzávalók (2 személyre):
- 30-40 dkg csirkemellfilé
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 csomag natúr sós keksz (én a Tuc-ot preferálom, mert könnyű törni, meg finom is)
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- pici oliva olaj (sütnivaló)

Elkészítés:
A fokhagymát megpucoljuk, belereszeljük a joghurtba, kevés sót teszünk hozzá. A csirkemellet nagyobb kockára vágjuk, beleforgatjuk a fokhagymás joghurtba, ha van idő állni hagyjuk egy fél órát, ha nincs, az se gond. A kekszet összetörjük, úgy hogy maradjanak nagyobb darabok (én egy kis zacsiba szoktam tenni, és kézzel meglapogatom. Ja, és érdemes nem az egész csomaggal egyszerre, mert nem kell az összes bele).
Egy tepsit kikenünk olajjal, a husikat felsorakoztatjuk, majd 170-180 fokon kb 20 perc alatt készre sütjük.
Párolt zöldséggel, salival isteni! :)

Sütőtökös muffin

Ez egy igazi őszi finomság, aki szereti a sütőtököt ki kell próbálnia!
Hozzávalók (12 db-hoz):
- 15-20 dkg megsült, pürésített sütőtök
- 20 dkg nádcukor
- 2 db tojás
- csipet só
- 10dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- fél marék durvára aprított dió
-85 ml olaj

Elkészítés: 

A folyékony hozzávalókat összekeverjük egy tálban, egy másikban a szárazakat, majd össze az egészet. Muffinformába papírt rakunk, majd belekanalazzuk a masszát (nem lesz tele vele, majd megnő a sütőben).
190 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt készre süjük.

2011. május 26., csütörtök

Nádcukor

Nem annyira édes, mint a megszokott fehércukor, vagy a mesterséges édesítők, de elég könnyű hozzászokni, és ha nem ragaszkodunk a bio-hoz, akkor árban sem olyan durva.

Itt van, hogy miért egészségesebb:
A nádcukor a trópusokon növő  cukornádból készül, míg a fehércukor (legalábbis nálunk) általában cukorrépából. A lényegi különbség azonban nem ez, hanem a finomítás: a finomítás során ugyanis a növényből kinyert szirupból gyakorlatilag szinte színtiszta cukrot állítanak elő, és ez két negatív hatással jár: egyrészt elvész az a sok más értékes tápanyag, ami a növényi nedvben eredetileg még megtalálható. Itt fontos megemlítenünk, hogy a növényi nedv nem csupán egy keverék, hanem annak összetevői sok szempontból kiegészítik egymást: a nyers cukorszirupban például még megtalálhatóak azok a nyomelemek és vitaminok, amelyekre a szervezetnek ahhoz szüksége van, hogy magát a cukrot megeméssze. Ilyen például a kalcium és egyes B-vitaminok. Ha ezek nem jutnak be a szervezetbe a cukorral együtt, akkor a szervezet kénytelen ezeket saját „raktáraiból” elvonni, így eredményezi a finomított cukor fogyasztása pl. a fogszuvasodást vagy a csontritkulást. A szervezet mindkét esetben kalciumot von el onnan, ahonnan tud!

A finomított cukor másik káros jellemzője, hogy természetellenesen tömény, amire a szervezet nincs felkészülve. (A nyers cukorszirupban kb. 20% szénhidrát található, míg a fehércukor majdnem 100%-os tömény szénhidrát.) A fehércukor így komolyan leterheli a hasnyálmirigyet, ami a cukor lebontásához szükséges inzulint termeli. Ez előbb-utóbb a hasnyálmirigy kimerülését eredményezheti, ami viszont nem más, mint a cukorbetegség. Összegezve tehát a fehércukor fogyasztása számos negatív élettani hatással jár!
A finomítatlan nádcukor mindezekkel szemben megőrzi a növényi nedv értékes tápanyagait, így gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban. A fehércukorral szemben nem „lemerít”, hanem „feltölt”. Töménysége is megfelelő, így nem terheli le a hasnyálmirigyet, nem növeli tehát a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy értékes, természetes édesítőszernek tekinthető.

Fontos még megemlítenünk, hogy „barnacukor” néven sokszor melasszal színezett fehércukrot árulnak, ami viszont ugyanolyan egészségtelen, mint a fehércukor. A valóban egészségesebb alternatíva mindenképpen a finomítatlan nádcukor. Ennek számos fajtája kapható ma már az „aranybarnától” a mauritiusi-ig.
 a cikk innen: viragcenter.hu
itt meg egy kis érdekesség, hogy hogy készül: kertvarazsmagazin.hu


Natúr joghurtos csirkesaláta

Könnyű kis sali, a legnagyobb melegben is jólesik, este is lehet büntetlenül enni

Hozzávalók (2 személyre):
- 30-40dkg csirkemell
- 3-4dl natúr joghurt
- 2 db kis jégsaláta vagy 1 db kínai kel
- olívaolaj
-só
(persze mehet bele még bazsalikom és oregano is, ha fűszeresebben szeretnénk)


Elkészítés:
A jól megmosott csirkemellet kockákra vágjuk, megsózzuk, kevés olajon pirosra pirítjuk. A salátát megmossuk, felsaraboljuk, tálba tesszük. A megpirult husit, rákotorjuk,  natúr joghurttal meglocsoljuk (amennyit a sali 'felvesz'), sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük és jól megesszük:)