2011. május 26., csütörtök

Nádcukor

Nem annyira édes, mint a megszokott fehércukor, vagy a mesterséges édesítők, de elég könnyű hozzászokni, és ha nem ragaszkodunk a bio-hoz, akkor árban sem olyan durva.

Itt van, hogy miért egészségesebb:
A nádcukor a trópusokon növő  cukornádból készül, míg a fehércukor (legalábbis nálunk) általában cukorrépából. A lényegi különbség azonban nem ez, hanem a finomítás: a finomítás során ugyanis a növényből kinyert szirupból gyakorlatilag szinte színtiszta cukrot állítanak elő, és ez két negatív hatással jár: egyrészt elvész az a sok más értékes tápanyag, ami a növényi nedvben eredetileg még megtalálható. Itt fontos megemlítenünk, hogy a növényi nedv nem csupán egy keverék, hanem annak összetevői sok szempontból kiegészítik egymást: a nyers cukorszirupban például még megtalálhatóak azok a nyomelemek és vitaminok, amelyekre a szervezetnek ahhoz szüksége van, hogy magát a cukrot megeméssze. Ilyen például a kalcium és egyes B-vitaminok. Ha ezek nem jutnak be a szervezetbe a cukorral együtt, akkor a szervezet kénytelen ezeket saját „raktáraiból” elvonni, így eredményezi a finomított cukor fogyasztása pl. a fogszuvasodást vagy a csontritkulást. A szervezet mindkét esetben kalciumot von el onnan, ahonnan tud!

A finomított cukor másik káros jellemzője, hogy természetellenesen tömény, amire a szervezet nincs felkészülve. (A nyers cukorszirupban kb. 20% szénhidrát található, míg a fehércukor majdnem 100%-os tömény szénhidrát.) A fehércukor így komolyan leterheli a hasnyálmirigyet, ami a cukor lebontásához szükséges inzulint termeli. Ez előbb-utóbb a hasnyálmirigy kimerülését eredményezheti, ami viszont nem más, mint a cukorbetegség. Összegezve tehát a fehércukor fogyasztása számos negatív élettani hatással jár!
A finomítatlan nádcukor mindezekkel szemben megőrzi a növényi nedv értékes tápanyagait, így gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban. A fehércukorral szemben nem „lemerít”, hanem „feltölt”. Töménysége is megfelelő, így nem terheli le a hasnyálmirigyet, nem növeli tehát a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy értékes, természetes édesítőszernek tekinthető.

Fontos még megemlítenünk, hogy „barnacukor” néven sokszor melasszal színezett fehércukrot árulnak, ami viszont ugyanolyan egészségtelen, mint a fehércukor. A valóban egészségesebb alternatíva mindenképpen a finomítatlan nádcukor. Ennek számos fajtája kapható ma már az „aranybarnától” a mauritiusi-ig.
 a cikk innen: viragcenter.hu
itt meg egy kis érdekesség, hogy hogy készül: kertvarazsmagazin.hu


Natúr joghurtos csirkesaláta

Könnyű kis sali, a legnagyobb melegben is jólesik, este is lehet büntetlenül enni

Hozzávalók (2 személyre):
- 30-40dkg csirkemell
- 3-4dl natúr joghurt
- 2 db kis jégsaláta vagy 1 db kínai kel
- olívaolaj
-só
(persze mehet bele még bazsalikom és oregano is, ha fűszeresebben szeretnénk)


Elkészítés:
A jól megmosott csirkemellet kockákra vágjuk, megsózzuk, kevés olajon pirosra pirítjuk. A salátát megmossuk, felsaraboljuk, tálba tesszük. A megpirult husit, rákotorjuk,  natúr joghurttal meglocsoljuk (amennyit a sali 'felvesz'), sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük és jól megesszük:)

Spenótos-sajtos omlett

A fagyóban nálunk általában mindig van spenótlevél, a hűtőben tojás, úgyhogy, ha SOS össze kell dobni valamit, akkor ez az egyik 'fastfood' opcióm.

Hozzávalók (2 személyre):
- 20 dkg spenótlevél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 5-6 db tojás
- 10 dkg trappista sajt
- só


Elkészítés:
A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük egy serpenyőbe,  locsoljuk meg olívával, pároljuk kicsit, majd dobjuk rá a spenótot és pároljuk kis tűzön. Közben reszeljük le a sajtot. Üssük fel a tojásokat, verjük fel egy villával, sózzuk, keverjük egybe a sajttal, majd öntsük a fokhagymás spenótra. Oszlassuk el, hogy mindenhova jusson, de ne keverjük. Ha a teteje megszilárdult, fordítsuk meg egy tányér segítségével, süssük a másik felét még pár percig, majd kész is. Pirítóssal tálaljuk.

Bazsalikomos paradicsomeves

Gyerekkoromban imádtam az édes paradicsomlevest, de ma már nem az én ízvilágom, viszont így olaszosan imádom

Hozzávalók:
- 2 üveg paradicsom ( töltőtömeg egyenként 400 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
-  2 kávéskanál olívaolaj
- 10 dkg trappistasajt
- 5 dl vízben feloldott zöldségleveskocka
-só, bors



Elkészítés:
A fokhagymát és a vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk, ráöntjük a paradicsomot (ha darabos, akkor előbb leturmixoljuk), majd a zöldséglevessel felöntjük. Felforraljuk, majd 10-15 perc alatt készre főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Tálalásnál sajtot reszelünk a tetejére.

Pórés burgonyakrémleves

Egyik legkedvencebb levesünk itthon, főleg, ha kicsit hűvösebb az idő, nincs is jobb ennél

Hozzávalók(6 adaghoz):
- 1 kg burgonya
- 1 negyed zellergumó
- 1 hosszú szál póréhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1,25 l vízben feloldott 2 zöldségleveskocka
- 2 dl tejszín
- só, őrölt bors
- őrölt szerecsendió

Elkészítés:
A burgonyát és a zellert megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, megmossuk, majd apróra vágjuk, kevés zöldet félreteszünk.
A kockára vágott zöldséget a zsiradékban kb. 5 percig pároljuk, majd a zöldséglevessel felöntjük, felforraljuk és puhára főzzük.
A lábosban botmixerrel pépesítjük, felöntjük a tejszínnel, sóval, borssal, egy csipet szerecsendióval ízesítjük.
Tálalásnál mehet rá a félretett póréhagyma zöld.
(friss paradicsomot is kockázhatunk bele ekkor, úgy is nagyon finom)

2011. május 25., szerda

Burgonya- és brokkolipüré karamelizált lilahagymával, pirított gombafejjel

Nem kell megijedni a cukros hagymától és a brokkolikrémtől, nagyon fincsik!

Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- fél kg burgonya
- 3-4 fej lilahagyma
- 6 gombafej
- teavaj
- fél kávéskanál nádcukor
- só
- durvára őrölt bors
- tejföl

Elkészítés:
Vágjuk hosszában négyfelé az egész lilahagymákat, hevítsünk serpenyőben vajat, adjuk hozzá a hagymát, fűszerezzük sóval, borssal, majd gyakori keverés mellett süssük szép pirosra. Mikor kész, adjuk hozzá a nádcukrot, forgassuk át néhányszor, így karamellizálódik.

Míg a hagyma készül, főzzük meg bő vízben, külön edényben az apró kockákra vágott burgonyát és a rózsáira bontott brokkolit. Ha puhák, szűrjük le őket. A burgonyát törjük össze, adjunk hozzá kevés teavajat, tejfölt, sót. A brokkolit botmixerrel pépesítsük, majd tegyünk hozzá a kész burgonyapüréből.

Hevítsünk egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat, tegyük hozzá a megtisztított gombafejeket, ízesítsük sóval, borssal, majd süssük pirosra és lehet tálalni!

Mozzarellás paradicsomsaláta

Aki nem szereti a mozzarellát, mert ízetlen, meg blabla, próbálja ki így:

Hozzávalók:
- 2 paradicsom
- 1 mozzarella
- extra szűz olívaolaj
- bazsalikom
- só
- bors



Elkészítés:
Felkarikázzuk a paradicsomot és a mozzarellát, egymás mellé fektetjük, megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal, majd meglocsoljuk olívával.

Padlizsánkrém

Pirítóssal, reggelire...imádnivaló!

Hozzávalók:
- 1 nagyobb padlizsán (20-30 dekás)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 2-3 evőkanál majonéz

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, úgy ahogy van be egy tepsibe és be a sütőbe. Kb 180 fokon sütjük, amíg össze nem esik ( kb.15-20 perc, közben lehet forgatni), majd kivesszük és hagyjuk hűlni. Ha már nem forró, lehúzzuk a héját.
Összeturmixoljuk a fokhagymával, bele a só, olíva, majonéz, jól összekeverjük és a hűtőbe vele!
( fincsi úgyis, ha majonéz helyett natúr joghurtot teszünk bele )

Tiramisu (tojás nélkül)

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető édesség, eredetileg tartalmaz nyers tojást is, de én anélkül csinálom, így:

Hozzávalók:
- 2 csomag babapiskóta (szerintem a teszkós a legjobb)
- 25 dkg mascarpone
- 3-4 dl feketekávé
- 2-3 kávéskanál rum
- 3 dl habtejszín
- 7 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- kakaópor

Elkészítés:
Tejszínt felverjük, összekeverjük a mascarponéval, vaníliáscukorral, porcukorral, fahéjjal. Babapiskóta egy részét a rumos kávéba mártogatjuk, majd egy tál aljára pakoljuk. Rákenjük a krém egy részét, majd rá a rumos babapiskóta, és megint krém. A tetejére kakaót szitálunk, és mehet be a hűtőbe pár órára. Ugye mondtam, hogy könnyű? ;)

Zabpehely

Hogy miért is érdemes belevenni a mindennapi étkezésbe, azon kívül, hogy finom? Mert jót teszünk vele a pocaknak:)

Napjainkban az emberi fogyasztásra termesztett és feldolgozott zabot megtisztítják külső héjától, de némi korpa marad a magon, ami jelentős rost és egyéb tápanyagot tartalmaz, majd darabolva vagy préselve zabpelyhet, őrölve zablisztet illetve zabkorpát készítenek belőle. A zabpehelyből legtöbbször kása készül, de nyersen is könnyen fogyasztható és emészthető. A zabpehely a reggeli müzlik leggyakoribb összetevője, de nagyobb élelmiszerüzletekben és bioboltokban nem jelent gondot a zabpehely és a zabkorpa beszerzése.

A zabpehely kevés kalóriát tartalmaz, viszont rost- fehérjetartalma magas, amely hozzájárul, hogy tartalmas és tápláló étel legyen. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1- vitamint, de számottevő B2-, B3-, B6- és K-vitamin tartalma is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben is.
A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással lehet az egészség megőrzésére, csökkenti a koleszterinszintet,  javíthatja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de kisgyermekek, kismamák, és idős emberek táplálásában játszhat kiemelkedő szerepet. Fogyasztható a már említett, ősi módon, zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, legnépszerűbbek a csokis és a gyömbéres kekszek, illetve főételek összetevője akár hús mellett, akár hús nélkül.